Over Sander ten Napel

Sinds zijn opleiding als kunstschilder maakt Sander diverse autonome kunstwerken. Deze lopen zeer uit een qua materiaal, stijl, inhoud en vorm: van eenvoudige tekeningen tot abstracte materieschilderkunst. Met grote nadruk op een gedegen technische uitwerking.

Ondank de veelheid aan materialen en is er toch altijd een eenduidig centraal thema: “verhaal”.

Soms heel uitgesproken, soms heel subtiel ontstaat het werk uit de “verhaal”-drang onze wereld gelaagd te herscheppen. Op deze manier ontstaat er een secundaire realiteit die onduidelijk en verwarrend is, maar tegelijkertijd vertrouwd en bekend voorkomt.

De thema’s zoals “circus-beren, mens-varkens, sprookjesbossen, etc…” vinden vaak hun oorsprong in films, pseudo-wetenschap, mythologie, de romantiek van de misdaad en samenzweringstheorieën van alle eeuwen.. Het werk laat zich meestal lezen als een spannend jongensboek. Deze ogenschijnlijk kinderlijke wereld die zich veelal verschuilt achter boekenkaften en dragers van filmbeelden heeft echter zijn oorsprong in de “collectief onderbewuste” wereld vol gevaar, droomwensen en angsten.

Daarnaast is Sander een enthousiast wandelaar die gewapend met potlood en aquarel-set op zijn omzwervingen door bergen, bossen en hoogvlaktes zijn fantasie en verbeelding voedt door naar hartelust te schetsen.

Over de kunstenaar: Sander ten Napel (geboren in 1971) verliet in 1996 de Koninklijke Academie te Den Haag. Sindsdien heeft hij zich gepresenteerd als ontwerper (decors, pretpark-attracties), illustrator, docent en autonoom kunstschilder. Hij is enkele jaren in loondienst geweest bij een ontwerpbureau, maar is ondertussen al weer jaar en dag actief als zelfstandig beeldend kunstenaar en ontwerper.

Werk in uitvoering